>IN ENGLISH
Oulaisten Nuorisokuoro

Esittely

Kuoro 2016
Vuonna 1972 perustetun Oulaisten Nuorisokuoron laulajat ovat pääasiassa Oulaisten peruskoulusta ja lukiosta. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen. Erityisen runsaasti kuoro on laulanut uutta musiikkia, myös useita suomalaisten nykysäveltäjien teoksia kantaesityksinä.

Kuoron ensimmäisiä saavutuksia oli Yleisradion myöntämä harrastemusiikin kunniapunnus vuonna 1975. Sittemmin kuoro on saanut useita huomattavia palkintoja niin koti- kuin ulkomaisissa kilpailuissa (kärkisijoilla kaikissa osallistumissaan kilpailuissa); esim. Kanadan Powell Riverin Kathaumixw-kuorofestivaalin nuorisokuoro- ja pienyhtyekilpailun voitot. Kuoron lauluyhtye on voittanut kolme kertaa sarjansa Nuorten Kuoropäivien lauluyhtyekilpailussa.
Finlandia-talossa
Yleisradion vuoden nuorisokuorona kuoro oli kaudella 1989-1990. Kuoro on julkaissut kymmenen äänitettä, joista viimeisin "Suomalaisia hengellisiä lauluja" (yhdessä Välkkeen ja Vox Ardens-kuoron kanssa) on vuodelta 2016. Oulaisten Nuorisokuoro sai opetusministeriön nimeämänä "Nuori kulttuuri-lähettiläs"-statuksen vuonna 2009.

Kuoro on tehnyt 37 ulkomaista konsertti-, festivaali- tai kilpailumatkaa.

Oulaisten Nuorisokuoro vuonna 1974 Kuoroa on perustamisesta saakka johtanut musiikin lehtori emeritus Tapani Tirilä.

Kuoro kuuluu Sulasolin Nuorten Kuoroliittoon. Paikallisesti sen toimintaa tukevat Jokihelmen opisto, Oulaisten koululaitos, kaupungin kulttuuri- ja nuorisotoimi sekä seurakunta. Kuorolla on vanhemmista koostuva tukiyhdistys.

Kohokohtia vuosien varrelta

• Yleisradion harrastemusiikin kunniapunnus 1975
  • Suomen virallinen edustus Tallinnan Laulujuhlilla 1980
  • esiintymiset eduskunnan 75-vuotisjuhlassa 1982, Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlissa 1982 ja 2007, Koulujen Musiikinopettajat ry:n 75-vuotisjuhlassa 1984, Suomen kaupunkiliiton 75-vuotisjuhlassa 1987, Teoston 75-vuotisjuhlassa 2003, ISMEn Suomen osaston 50-vuotisjuhlassa 2003 sekä diplomaattipäivällisillä Presidentinlinnassa 2010
  • Yleisradion vuoden nuorisokuoro 1989-1990
  • Opetusministeriön myöntämä "Nuori kulttuuri-lähettiläs"-status vuonna 2009
  • kymmenen äänitettä (lisäksi mukana viidellä kokoomaäänitteellä)
  • 37 ulkomaista konserttimatkaa
  • kuoro esiintyi v. 2000 kutsuttuna ryhmänä ISMEn (Kansainvälinen musiikkikasvattajien järjestö) maailmankonferenssissa Edmontonissa Kanadassa ja v. 2008 Bolognassa Italiassa
  • kuoro oli v. 2010 kutsuttuna esiintymään ja esittelemään kuoron ohjelmistoa, sointia ja toimintaa brittiläisten kuoronjohtajien yhdistyksen (ABCD eli Association of British Choir Directors) vuotuiseen seminaariin Stirlingiin Skotlantiin sekä "Choirs Ontario"-yhdistyksen seminaariin Torontoon Kanadaan ja seminaariin Kanadan Thunder Bayssä
  • useiden sävellysten kantaesitykset (säveltäjinä Pekka Kostiainen, Juhani Komulainen, Olli Kortekangas, Herman Rechberger, Harri Wessman, Seppo Pohjola, Riikka Talvitie, Reijo Kekkonen ja David Hamilton Uudesta Seelannista)
  • Gabriel Faurén Requiemin esitykset vuosina 1994, 1996 ja 2000
  • Benjamin Brittenin A Ceremony of Carols-sarjan esitykset vuonna 2000
  • Ariel Ramirezin Navidad Nuestran esitykset vuonna 2001 ja 2009
  • Carl Orffin Carmina Buranan esitykset vuonna 2003, 2004, 2007 ja 2008
  • Juhani Komulaisen teoksen Mysterium esitys Presénces-nykymusiikkifestivaaleilla Pariisissa tammikuussa 2004; sävellyksen esittivät Orchestre National de France, Oulaisten Nuorisokuoro ja ryhmä Ranskan Radion lapsikuorosta, kapellimestarina Jonathan Darlington. Teos esitettiin Oulussa elokuussa 2004. Orkesterina oli Oulu Sinfonia ja toisena kuorona Shizuokan Lapsikuoro Japanista. Teoksen johti kapellimestari Arvo Volmer. Soitinyhtyeelle ja kuorolle tehdyn Mysterium-version kuoro on esittänyt Vaasan Kuorofestivaaleilla vuonna 2004 sekä kuoron 35-vuotisjuhlissa Oulaisissa v. 2007.
  • Olli Kortekankaan ja japanilaisen Michio Mamiyan yhteisesti säveltämän teoksen Kigi no uta (Puiden laulu) esitykset Shizuokan lapsikuoron kanssa Japanissa keväällä 2001 ja Suomessa elokuussa 2004.
  • suuret Chydenius-konsertit v. 2006
  • Nuorten Kuoroliiton seitsemän kesäleirin isännyys ja Nuorten Kuoroliiton järjestämien Nuorten Kuoropäivien isännyys v. 2012
  • osallistuminen viiteen Nuorten Kuoroliiton Sympaattifestivaaliin
  • yli 20 ulkomaisen kuoron vierailut Oulaisiin